Hvordan er talerækken til et bryllup? Som bryllupsfotograf er det vigtigt at kende talerækken ved et bryllup, Er du hyret til en heldagsfotografering er du nødt til, som fotograf at kende til talernes rækkefølge så du får det hele med.

Hvis du er nysgerrig på talerækken til et bryllup, er du landet det helt rette sted. I denne artikel får du nemlig svar på, hvordan talerækken typisk ser ud til både traditionsbundne og moderne bryllupsfester. 

Indlægget af produceret af kærlighedsportalen findenkaereste.dk, hvor du finder alt fra dateideer til en overskuelig oversigt over datingsider.

Hvordan er talerækken til et bryllup?

toastmaster til brylluppet

En toastmaster har mange opgaver til en bryllupsfest. En af de mere centrale vedrører at kreere en talerække og sørge for, at denne bliver fulgt. I dagens Danmark er der stor forskel på bryllupsfester. Nogle er konservative og meget traditionsbundne, mens andre er mere løsslupne og moderne. Der kan derfor være stor forskel på forventninger til og rammerne for et bryllup. Noget, der dog hører sig til langt de fleste bryllupsfester – både de konservative og progressive – er festlige indslag i form af underholdning og taler. 

Læs også: 50 typiske spørgsmål til din bryllupsfotograf

Som du vil bemærke længere nede, findes der en form for, hvordan talerækken bør se ud til et traditionsbundet bryllup. 

Det er dog langt fra sikkert, at det – hvis du er toastmaster – giver mening for dig at adaptere den traditionelle talerække, da den er lidt gammeldags og derfor sjældent passer super godt til et moderne bryllup. 

Den traditionelle talerække indebærer eksempelvis – til manges fortrydelse og ærgrelse – at brudens tale placeres sent på aftenen, sæt hun har tænkt sig at holde en. Langt de fleste mener i dag, at brudens tale bør placeres tidligt på aftenen, så selskabets ører stadigvæk er vågne og opmærksomme, når hun åbner munden. 

Heldigvis har udviklingen bevirket, at der i dag som regel er en vis elasticitet, når man som toastmaster kreerer en talerække. 

toastmaster til brylluppet

Moderne eller traditionelt bryllup

Du har formentlig selv en ganske god idé om, hvorvidt du skal til et løssluppent, moderne bryllup eller et mere traditionsbundet fastlåst et af slagsen. 

Derfor vil du formentlig også relativt let kunne tage en fornuftig beslutning om, hvorvidt du bør bestræbe dig på at følge den traditionelle talerække til punkt og prikke, eller om du i stedet bør kreere en mere moderne rækkefølge. Hvis du er helt på bar bund angående dette dilemma, kan du altid spørge brudeparret, hvad de foretrækker.

Herunder kan du se, hvordan den traditionelle talerække ser ud. Efterfølgende får du et bud på en mere moderne talerække.

bryllupsfotograf

Sådan er den traditionelle talerække

 • Værten – typisk brudeparret, gommen eller brudens far eller mor. Her er tale om en velkomsttale, hvor folk bliver budt velkommen, får praktiske informationer, og toastmasteren introduceres.
 • Toastmasteren – her er ikke tale om toastmasterens deciderede tale. I stedet præsenterer toastmasteren kort sig selv og fortæller lidt om, hvad aftenen byder på. Hvis toastmasteren har tænkt sig at indlægge rygepauser, er dette et godt tidspunkt at informere herom.
 • Brudens far – her er tale om aftenens første deciderede tale.  
 • Brudgommen – så kan gæsterne godt finde lommetørklæderne frem, for nu bliver det dybfølt. Brudgommen erklærer nemlig her sin store kærlighed til sin nybagte kone. 
 • Forlover – dette vil i mange tilfælde også være toastmasteren, og her vil der så være tale om toastmasterens deciderede tale, hvor selskabet skal høre røverhistorier om brudgommens tid som ungkarl, og hvorfor det er godt, at gommen nu endelig har slået sig til hvile.
 • Brudgommens far – så er det brudgommens fars tur til at sige lidt om brudeparret.
 • Bruden – som varslet er det meget sent, at bruden får lov at sige noget, hvis man følger den traditionelle talerække. Her er hun nemlig syvende punkt på dagsordenen.

Som regel er der flere gæster end ovenstående, der ønsker at bidrage med lidt underholdning i løbet af bryllupsaftenen. Hvis du følger den traditionelle talerække, placerer du de yderligere efter bruden i den rækkefølge, du synes, giver mest mening.

Sådan er den traditionelle talerække

Talerække til moderne bryllupper

Som sagt afviger flere og flere fra at følge den helt traditionelle talerække, da den ikke passer lige så godt til nutiden, som den passede til fortiden. 

Det betyder dog ikke, at folk helt ignorerer den til moderne bryllupper. Typisk benyttes der nemlig en tilpasset og opdateret udgave af den traditionelle talerække til et moderne bryllup. 

bryllupsfotograf

Herunder ser du et bud på talerækken til et moderne bryllup

 • Brudeparret, gommen eller bruden – der bliver budt velkommen, og toastmasteren præsenteres.
 • Toastmasteren – toastmasteren præsenterer sig selv og fortæller lidt om, hvad folk kan vente sig af aftenen.
 • Gommen – til et moderne bryllup er gommen og bruden vigtigere end svigerforældrene. Derfor får gommen lov at holde den første deciderede tale.
 • Bruden – brudens tale kan med fordel efterfølge gommens. På den måde får bryllups mest centrale skikkelser hurtigt lettet presset fra deres skuldre, hvorefter de kan nyde dagen og aftenen i fulde drag.
 • De nærmeste familiemedlemmer – når både gommen og bruden har været på talerstolen, får de nærmeste familiemedlemmer lov at underholde.
 • Bedsteforældre – herefter det bedste forældrenes tur.
 • Venner –hvis der er nogen venner, som har et eller flere indslag, kan disse passende komme her.
 • Kolleger –hvis der er indslag fra kolleger, plejer det at placeres sidst på aftenen.  
 • Andre – hvis der er indslag fra folk, der tilhører andre grupper end de ovenstående, plejer disse at få taletid til allersidst.

Læs også: